گزارش خرابی لینک
اطلاعات را وارد کنید .
گزارش انتشار نسخه جدید
اطلاعات را وارد کنید .
no-img
رهاپروژه

میوه ها و خواص شان * رهاپروژه


رهاپروژه

ادامه مطلب

میوه ها و خواص شان
۱۳۹۶-۰۷-۲۵
150 بازدید
گزارش نسخه جدید

میوه ها و خواص شان


میوه ها

انجیر

میوه ای لذیذ، مفید و مقوی است که قدمتی طولانی دارد. بطوری که در کتابهای بسیار کهن نویسندگان یونان و روم از آن نام برده شده است. امروزه انجیر در بسیاری کشورهای معتدل و نیمه گرمسیری کاشته می شود. در ایران نیز درختان انجیر در بیشتر مناطق کشور وجود دارند.

میوه انجیر هم به صورت تازه و هم خشک شده مصرف می شود و مربّای لذیذی هم از آن تهیه می شود. در کشورهای اروپایی با انجیر، عسل و خمیر مغز گردو و یا بادام، شیرینی خوشمزه ای درست می کنند.

خواص مهم انجیر

۱- دارای ویتامینهایی از قبیل ب «۱»، آ، ث و املاح کلسیم، آهن، پتاسیم و فسفر است.

۲- این میوه به سادگی هضم می شود و خوردن آن به خصوص پس از بهبود از بیماری های طولانی تجویز شده است. انجیر به هضم غذا کمک می کند.

۳- تشنگی را برطرف می کند و ملیّن ضعیفی است.

۴- مقوّی کبد است و کمک به رفع نارسایی آن می کند. همچنین ورم طحال را رفع می نماید.

۵- تحقیقات علمی جدید حاکی از آن است که انجیر از مواد غذایی ضدّ سرطان می باشد.

۶- جوشانده غلیظ انجیر خشک اثر مفیدی در رفع سرماخوردگی های مداوم دارد.

۷- انجیر خشک بوی بد دهان را به طور موقت از بین می برد.

۸- طبق باورهای کهن انجیر از میوه های چاق کننده است.

آیا می دانید که:

در قرآن سوره ای به نام انجیر «التیّن» وجود دارد. حضرت محمد (ص) فرموده اند: «انجیر میوۀ بهشت است، آن را بخورید»

افلاطون به قدری انجیر دوست داشت که مردم آن زمان به انجیر لقب «دوست فیلسوفان» داده اند.

پرتقال

یکی از مشهورترین مرکبات است که وطن اصلی آن هند و چین بوده و اکنون در بیشتر مناطق جهان وجود دارد. در ایران هم استانهای شمالی و برخی استانهای جنوبی باغهای پرتقال سیعی دارند. از پرتقال محصولاتی از قبیل شربت، آبمیوه، اسانس و مربا تهیه می شود.

خواص مهم پرتقال

۱- سرشار از ویتامین ث و حاوی مقداری ویتامینهای گروه ب است. دارای مقدار زیادی املاح گوناگون بوده، کمبود عناصر فلزی بدن را جبران می کند و از عوامل غیر قابل انکار تجدید قوای جوانی و منابع نیرو به شمار می رود. به همین خاطر مصرف آن به همه مخصوصاً کودکان، نوجوانان و کسانی که دورۀ نقاهت از بمیاری ها را می گذرانند توصیه می شود. همچنین به خاطر داشتن قند کم برای اشخاصی که مرض قند دارند میوه مناسبی است.

۲- از میوه های مشهور ضد سرطان به شمار می رود. به طوری که کارشناسان مؤسسه ملی ضد سرطان امریکا معتقدند یکی از عللی که سرطان معده در این کشور چندان شایع نیست این است که مرکبات و مخصوصاً پرتقال در تمام ماههای سال در دسترس مردم بوده و همه از آن استفاده می کنند.

۳- پرتقال و سایر مرکبات در کاهش کلسترول خون مؤثر هستند و سلامت شریانها را تأمین می کنند. مخصوصاً اگر با پیه سفید زیر پوست ورقه های نازک بین قسمت های داخلی میوه خورده شوند.

۴- باعث تقویت سیستم عصبی می شود و آرام بخش است.

۵- در درمان کم خونی و تب های ناشی از سرماخوردگی بسیار مؤثر است.

۶- مالش برشهای پرتقال بر روی پوست باعث شادابی پوست و جلوگیری از پیدایش چین و چروک می شود.

توجه: طبق بررسی علمی خواص آب مرکبات مخصوصاً آب پرتقال اگر تازه باشند و کنسرو نشده باشند بسیار بیشتر می باشد.

توت فرنگی

میوه زیبایی است که عطر و شکل خاص آن باعث می شود طرفداران زیادی داشته باشد. در جنگلهای شمال ایران به طور وحشی وجود دارد که میوه های آن ریز است و مصرف محلّی دارد و در سایر نقاط هم در سطوح کوچک کشت می شود. از میوه توت فرنگی در مربا و شربت سازی و تهیه اسانس هم استفاده می شود.

خواص مهم توت فرنگی

۱- دارای مقدار زیادی ویتامین ث و نمکهای کلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم، منیزیوم، سدیم و ید می باشد.

۲- طبق نظر برخی متخصصان توت فرنگی ممکن است از بعضی سرطانها پیشگیری کند.

۳- برای دستگاه گوارش خون و قلب مفید است. کلسترون خون را کاهش می دهد و میوه مناسبی برای افرادی است که دارای فشار خون بالا هستند.

۴- عطش را برطرف می کند و ادرار آور است.

۵- نشاط آور و آرام بخش است.

۶- برای مبتلایان به ناراحتی های روده و کبد و نقرس و روماتیسم و یبوست و کم خونی مفید است. همچنین برای کسانی که دورۀ بهبود از بیماری ها را می گذرانند توصیه شده است.

۷- افرادی که نسبت به توت فرنگی حسّاسیت ندارند می توانند چند توت فرنگی را له کرده چند دقیقه ای روی صورت خود بگذارند و سپس با آب ولرم آب بکشند. این ماسک برای رنگ و شفافیّت پوست بسیار مناسب است.

توجه:

۱برخی افراد نسبت به توت فرنگی حسّاسیت دارند و مصرف آن در بدنشان ایجاد کهیر و عوارض پوستی می کند. این افراد باید از مصرف آن خودداری کنند.

۲- برای اینکه توت فرنگی اثرات مفید خود را در بدن بیشتر نشان دهد بهتر است صبح ناشتا خورده شود و به آن موادی از قبیل خامه افزوده نشود و قبل از مصرف با آب تمیز به خوبی شسته شود.

خربزه

در اصل از سبزیجات متعلق به خانوادۀ کدوئیان است که ارقام مختلفی دارد. از انواع خربزه، طالبی و گرمک را می توان نام برد که گرمک نوع دیررس طالبی است. علاوه بر مصرف میوه خربزه از تخم های بو داده آن در بعضی مناطق به عنوان آجیل استفاده می شود.

خواص مهم خربزه

۱- سرشار از ویتامین آ، ب «۲» و ث است. ویتامین ب «۲» آن آنقدر زیاد است که تقریباً کمتر میوه ای با آن از این لحاظ برابری می کند. به خاطر داشتن ویتامین ها و املاح گوناگون مصرف آن برای اشخاصی که مبتلا به کم خونی هستند مفید است.

۲- ادرار آور است و به همین خاطر برای درمان بیماری های کلیوی و مثانه مفید است.

۳- شیر مادران را افزایش می دهد.

۴- تا حدودی ضد یبوست است. اما زیاده روی در مصرف آن ایجاد اسهال می کند.

۵- اگر تکه هایی از میوه خربزه در قابلمه انداخته شود موجب می شود گوشت سریع تر پخته گردد.

۶- گوشت له شده خربزه مرهم مناسبی برای سوختگی های سطحی بدن است.

خواص مهم طالبی

۱- خاصیت ضد انعقاد خون دارد و خون را رقیق می کند و سبب کاهش خطر حمله های قلبی می شود

۲- در ردیف مواد خوراکی ضد سرطان جای دارد.

۳- برای دفع سموم بدن و فعالیت سلولهای پوستی مفید است.

۴- از نظر بسیاری خواص شبیه خربزه است.

توجه:

۱- مصرف زیاد خربزه و طالبی برای مبتلایان به سوء هاضمه و ورم روده ضرر دارد و موجب نفخ و درد معده در آنها می شود. این قبیل افراد باید این میوه ها را کمتر مصرف کنند و آنها را خوب بجوند. همچنین هنگام بروز اسهال نباید از خربزه و طالبی استفاده کرد.

۲- بهترین زمان مصرف این میوه ها بین دو وعده غذایی است هرگز نباید آنها را به صورت ناشتا یا بلافاصله بعد از صرف غذا میل نمود.

مشخصات طالبی شیرین و معطر:

پوست طالبی باید کاملاً نرم و ضخیم و بدون لکّه باشد و رایجه مطبوعی از آن به مشام برسد و شیارهای پوست کاملاً واضح و آشکار باشند. اگر در طرف مقابل دم طالبی دایره بزرگ و پررنگی مشاهده شود نمایانگر طعم بهتر آن است.

آیا می دانید که:

در بعضی کشورهای اروپایی خربزه نارس را وقتی که اندازه یک گردوی درست اشت می چینند و در آب نمک انداخته مثل خیار شور عمل آورده و مصرف می کنند.

خرما

از درختان بسیار سودمندی است که بشر از زمانهای دور با آن آشنا بوده و از محصولات گوناگونش استفاده می کرده است. در ایران سابقه کشت خرما به سه تا چهار هزار سال قبل می رسد و اکنون هم کشور ما یکی از مهم ترین تولید کنندگان این میوه در سطح جهان محسوب می شود. از میوه خرما فرآورده هایی نظیر سرکه، شیره ونوعی شکر تهیه می شود.

خواص مهم خرما

۱- دارای ویتامین های آ و گروه ب و به مقدار جزئی ث و ای می باشد. همچنین دارای عناصر فسفر و کلسین است که کلسیم موجب استحکام استخوانهای بدن می شود و فسفر یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده فسفر است. به همین خاطر خرما تقویت کنندۀ اعصاب است و از فراموشی جلوگیری می کند. به علاوه دارای عنصر منیزیوم است به همین خاطر سالخوردگان باید خرما استفاده کنند چون در دوران پیری منیزیوم مغز به تدریج از بین می رود.

۲- به عضلات نیرو می بخشد و برای ورزشکاران غذای مفیدی است.

۳- در درمان و جلوگیری از کم خونی مؤثر است.

۴- بسیاری از متخصصین علم تغذیه معتقدند خوردن خرما از ابتلای به بسیاری از سرطانها جلوگیری می کند. طی تحقیقاتی مشخص شده است در مناطق خرماخیز که مردم بیشتر از این میوه استفاده می کنند. تعداد مبتلایان به برخی سرطانها بسیار ناچیز است.

۵- قند خرما یکی از سالم ترین قندهاست و خرما از شیرینی های بسیار مناسب جهت بازکردن روزه است چون قند آن به سرعت جذب بدن می شود و در نتیجه شخص کمتر احساس گرسنگی می کند و حجم کمتری غذا وارد بدن خویش می نماید و خطر التهاب و نفخ معده کم می شود.

۷- از جوشانده چند عدد خرما در قدری آب پس از صاف کردن شربتی به دست می اید که برای ناراحتی های تنفسی و گرفتگی سینه و رفع سرفه بسیار مفید است.

آیا می دانید که:

در قرآن کریم نام نخل بیشتر از همه میوه ها ذکر شده و در بیست آیه آمده است. طبق آیات ۲۳ و ۲۵ سورۀ مریم خداوند غذای حضرت مریم را بعد از تولد حضرت عیسی (ع) خرما قرار داد و دانشمندان همه معتقدند این میوه یکی از بهترین خوراکها بعد از وضع حمل بانوان است. حضرت علی (ع) می فرمایند: «خرما بخورید که شفای بیماری هاست» و آن را یکی از میوه های بهشتی می دانند.

زردآلو

وطن اصلی درختان زردآلو را چین و سیبری می دانند. امروزه در بسیاری نقاط جهان کاشته می شود. در ایران هم در نواحی شمال غربی، مرکزی و شرقی وجود دارد. از این میوه مربا، کمپوت و برگه (زردآلوی خشک شده) تهیه می شود و مغز هسته آن هم در بعضی مناطق مصرف خوراکی دارد.

خواص مهم زردآلو

۱- دارای ویتامین ث و سرشار از ویتامین آ است. بطوری که خوردن دو عدد زردآلوی درشت و رسیده نیمی از نیاز روزانه بدن به ویتامین آ را برطرف می کند. به خاطر داشتن این ویتامینها برای کودکان، اشخاص کم خون و کسانی که کارهای فکری می کنند، مفید است.

۲- تحقیقات جدید حاکی از آن است که زردآلو در ریدف بالای میوه های ضد سرطان مخصوصاً سرطان ریه و شاید لوزالعمده جای دارد.

۳- تشنگی را فرو می نشاند.

۴- برگه زردآلو بسیار مغذّی و سازنده بافتها و استخوانهاست. به خصوص برای کم خونی، افسردگی و اختلالات روحی تجویز می شود.

توجه:

۱- زردآلو به طور کل از میوه های نفخ آور محسوب می شود، مخصوصاً اگر یکباره مقدار فراوانی از آن خورده شود. هرگز نباید بعد از غذاهای سنگین او یا ناشنا خورده شود. اگر بعد از خوردن آب آب نوشیده شود بسیار مضّر است. اشخاصی که ناراحتی معده یا کبد دارند بهتر است آن را نخورند یا به صورت مربّا و کمپوت مصرف کنند. زردآلوی نارس بسیار دیر هضم بوده و برای مبتلایان به سوء هاضمه و ضعف اعمال کبد است.

۲- بنا به عقیدۀ برخی متخصصان مغز هستۀ زردآلو دارای نوعی مادّه سمّی است و خوردن آن به مقدار زیاد توصیه نمی شود. مخصوصاً در کودکان خوردن مقدار زیادی مغز هسته زردآلو ایجاد مسمومیت می کند.

۳- زردآلو پس از آنکه از درخت چیده شد مراحل رسیدن را طی نمی کند. بنابراین نباید زردآلوهای خیلی سفت را خریداری کرد. همچنین باید از خرید زردآلوهای بسیار رسیده و لهیده جز برای تهیه مربا خودداری نمود.

آیا می دانید که:

در گذشته های بسیار دور به خاطر اینکه فروش و مصرف میوه زردآلو و بسیار میوه های دیگر بلافاصله پس از چیدن آنها مقدور نبود و نگاهداری آنها هم بسیار دشوار بود. بهترین راه نگاهداری را خشک کردن آنها می دانستند. در مورد سابقۀ استفاده از برگۀ زردآلو در کشور ما هم عقاید گوناگونی وجود دارد. محقّقین سابقه تهیه آن را از زمان مادها می دانند و معتقدند مردم آن زمان در اعیاد بزرگ برگه های زردآلو مصرف می کردند.

سیب

درختی است که حدود سه هزار سال قبل در یونان کاشته می شده است و امروزه یکی از متداول ترین میوه های جهان است. کشورهای روسیه، آمریکا، چین، فرانسه و ایتالیا از مهم ترین تولید کنندگان سیب هستند که فرآورده های گوناگونی از آن تهیه می کنند. در آمریکا ۵ فرآورده اصلی از سیب تهیه می شود که عبارت اند از: آب سیب، سس سیب، کمپوت سیب، برگه سیب و سیب یخ زده. در ایران درختان سیب در اکثر نقاط کشور وجود دارند.

خواص مهم سیب

۱- سرشار از ویتامین آ و حاوی مقداری ویتامین ث و ب «۱» و برخی املاح معدنی است.

۲- مانع تشکیل اسید اوریک در بدن می شود و برای بیماری هایی مانند نقرس، روماتیسم و تصلّب شریانها (گرفتگی رگها) مفید است.

۳- ضد عفونی کننده روده است و بعضی پزشکان سیب رنده شده را معالج خوبی برای درمان اسهال کودکان می دانند. سیب پخته شده که با کمی کره مخلوط شود خاصیت ضد یبوست دارد.

۴- آب سیب برای سرماخوردگی و گرفتگی صدا و سرفه داروی خوبی است. کسانی که سیب می خوردند کمتر به بیماری های سرماخوردگی و عفونت حنجره و برونش ها مبتلا می شوند. همچنین سیب تب را به خوبی پایین می آورد.

۵- بنا به عقیده بسیاری از متخصّصین خوردن سیب آثار ضد سرطان دارد.

۶- مصرف این میوه شفابخش به حفظ سلامت دستگاه گردش خون و قلب کمک شایانی می کند و در کاهش کلسترول و فشار خون نقش دارد و برای کسانی که می خواهند از قند خون خود بکاهند بسیار مفید است.

۷- سیب آرامش بخش و ضد بی خوابی است و در رفع خستگی های جسمانی و فکری خانم های باردار و اختلالات عصبی آنها بسار مؤثر است.

۸- اگر مقداری آب سیب را به پوست صورت بمالند و پس از چند دقیقه آب بکشند سبب صاف و شفاف شدن پوست و جلوگیری از پیدایش چین و چروک می شود. در مواقع استفاده از ماسک آب سیب، باید بلافاصله قبل از استفاده آب سیب تهیه شود.

سیب را باید با پوست خورد یا بدون پوست؟

مقداری زیادی از ویتامینهای سیب در پوست آن جمع شده است. البتّه بعضی معده ها نمی توانند پوست این میوه را به خوبی هضم کننده و افراد دچار دل درد می شوند. همچنین اگر احتمال دارد درختان با سموم شمیایی سمپاشی شده باشند بهتر است قبل از مصرف پوست میوه جدا شود. چرا که ممکن است مقدار اندکی از سموم در سلولهای پوست سیب جمع شده باشند.

توجه

۱- زیاده روی در خوردن سیب سبب نفخ می شود. نوشیدن آب بعد از خوردن این میوه در بیشتر افراد ایجاد دل درد می کند.

۲- خوردن دانه های سیب به مقدار زیادی سمّی است.

آیا می دانید که:

انگلیسی ها برای اهمیت سیب در زندگی روزانه شعاری دارند: «خوردن یک سیب در روز پزشکان را از شما دور می کند.»

گریپ فروت

یکی دیگر از مرکبات است که مصرف آن به اندازه سایر انواع مرکبات رایج نیست. از آن آب گریپ فروت هم تهیه می شود که خواص بسیاری دارد.

خواص مهم گریپ فروت:

۱- دارای ویتامین ث فراوان و قدری ویتامین ب «۱» است.

۲- برای سالامت قلب و دستگاه گردش خون بسیار مؤثر است چون کلسترول خون را کاهش می دهد و خون را تصفیه می کند و خصوصاً اگر ناشتا مصرف شود.

۳- گریپ فروت هم مانند سایر مرکبات دارای توانایی پیشگیری از برخی سرطانها و حمایت از انسان در برابر ابتلا به این بیماری است.

۴- موجب تقویت معده می شود و اشتها آور است و هضم غذا را تسریع و تسهیل می کند.

توجه:

افرادی که از آب گریپ فروت استفاده می کنند بهتر است قند و شکر به آن اضافه نکنند و اگر طعم آن مطلوب نیست کمی عسل یا آب پرتقال به آن بیفزایند.

سبزی و صیفی جات

اسفناج

گیاهی است کوتاه و پربرگ که برگ های آن کمی گوشتی و به رنگ سبز تیره است. اسفناج در مناطق معتدل می روید و در اکثر مناطق ایران کاشته می شود. از برگهای اسفناج هم به طور خام در تهیه سالادها و هم به طور پخته در تهیه برخی غذاها مانند آش و بورانی استفاده می شود.

خواص مهم اسفناج

۱- دارای مقدار زیادی از ویتامین های آ- ب «۱» – ب«۲» پ پ و ث می باشد. به خاطر وجود ویتامین پ پ در درمان بیماری پلاگر بسیار مؤثر است. همچنین دارای عناصر معدنی مانند آهن و ید است که به خاطر داشتن آهن مصرف آن به اشخاص کم خون و افرادی که خون زیادی از آنها خارج شده توصیه می شود.

۲- از نظر تحقیقات علمی جدید خاصیت ضد سرطانی آن بسیار بالاست و از نظر پیشگیری به ابتلای سرطان به «سلطان گیاهان» معروف است. بنابراین افرادی مثل معتادین به سیگار و دخانیات دیگر که بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به برخی سرطانها هستند باید ضمن ترک این مواد، در رژیم غذایی خود مقدار زیادی اسفناج بگنجانند.

۳- به سرعت هضم می شود و ضد یبوست است.

۴- تب بر و خنک کننده است و به خوبی رفع تشنگی می کند.

۵- به خاطر داشتن ویتامینها و املاح گوناگون برای زنان باردار بسیار مفید است.

۶- نشاط آور و در درمان افسردگی به خوبی مؤثر استو

۷- بوی بد دهان را بر طرف می کند.

۸- دانشمندان ژاپنی معتقدند که اسفناج در کاهش کلسترول خون مؤثر است.

توجه:

۱- از آنجایی که ویتامین ث اسفناج در اثر پژمردگی یا ماندن در جاهای گرم به تدریج کاهش یافته و ممکن است از بین برود توصیه می شود همواره این سبزی در جای خنک نگه داشته شود و به طور تازه مصرف شود.

۲- بهتر است همیشه مقداری از این سبزی را به طور خام خورد. برای خام خوردن اسفناج باید از مقدار کم شروع کرده به تدریج مقدار مصرف را بالا برد.

۳- پس از پختن اسفناج نباید آب آن را دور ریخت، چرا که سرشار از املاح و ویتامین هاست و یک نوشیدنی بسیار مناسب محسوب می شود.

چغندر

گیاهی است که ریشه برجسته و متورم آن مصرف خوراکی دارد. یکی از انواع آن، چغندر قندی است که ریشه آن مخروطی و حجیم به رنگ زرد روشن و دارای مقداری زیاد قند است و در کارخانه های قند سازی استفاده می شود. نوع دیگر آن چغندر لبویی است که ریشه آن گرد و شبیه شلغم و به رنگ سرخ تیره و کمی شیرین است و پختۀ آن به عنوان لبو خورده می شود. در کشور ایران در بعضی استانها نظیر خراسان مزارع وسیعی از چغندر وجود دارد.

خواص مهم چغندر

۱- دارای ویتامین آ وب «۶» عناصر مهمی از قبیل آهن، فسفر و منیزیوم است و به همین خاطر برای رفع کم خونی و تشکیل استخوان بندی و تسکین دستگاه عصبی بسیار مؤثر است.

۲- بسیار مغذّی و نیروبخش است.

۳- کمک به تصفیه خون می کند و برای کبد مفید استو

۴- برگ چغندر نرم کننده و ملیّن است و در درمان یبوست مصرف می شود.

توجه:

۱- چغندر نفخ آور است، مخصوصاً اگر به طور خام خورده شود.

۲- به عقیده بعضی پزشکان مصرف زیاد آن در ایجاد برخی سرطان نقش دارد مخصوصاً چغندرهای کوچکی که اندازه تربچه هستند از این نظر زیانبارترند.

سیب زمینی

گیاهی دارای دو نوه ساقه هوایی و زیر زمینی است که ساقه های زیرزمینی، غدّه ای متورهّمی هستند که به عنوان سیب زمینی خوراکی مصرف می شوند. با آنکه پیشینه کاشت آن در برخی مناطق جهان به چند هزار سال پیش هم می رسد امّا کشت تجارتی آن در دنیا از حدود پانصد سال قبل و در ایران از صد سال قبل آغاز شده است. با این حال امروزه از لحاظ میزان مصرف جهانی در رتبه سوّم، پس از گندم و برنج قرار دارد.

خواص مهم سیب زمینی

۱- دارای مقداری ویتامینهای آ، ث و ای می باشد. ویتامین ث آن بیشتر در ناحیه پوست سیب زمینی جمع شده است. بنابراین اگر سیب زمینی با پوست پخته شود و پس از پخت پوست آن جدا شود ویتامین ث آن بیشتر حفظ می شود. همچنین دارای املاحی از قبیل پتاسیم، فسفر و سدیم است. بیشترین حجم سیب زمینی را نشاسته تشکیل می دهد و به همین خاطر چاق کننده است.

۲- تحقیقات جدید علمی نشان داده است که سیب زمینی دارای مواد خاصی است که در پیشگیری از ابتلای به برخی سرطانها بسار مؤثرند.

۳- سیب زمینی خام رنده کرده را معمولاً روی سوختگی های سطحی، کوبیدگی ها و ضرب خوردگیها قرار می دهند که اثر معالج و تسکین دهنده دارد. هنگام استفاده از سیب زمینی رنده شده به صورت فوق باید مرتب سیب زمینی را عوص کرد.

توجه:

۱- اگر سیب زمینی در اثر نگهداری غلط و قرار گرفتن در مقابل نور به مدت طولانی به رنگ سبز در آید و یا جوانه سبز رنگی در آن ایجاد شود حاوی ماده ای به نام سولانین شده است که این ماده سمی است و مصرف آن ایجاد مسمومیت می کند.

۲- مصرف سیب زمینی برای اشخاصی که قند خون بالایی دارند مضّر است.

۳- زیاده روی در مصرف سیب زمینی سرخ کرده سبب سوء هاضمه و نفخ می شود.

شلغم

گیاهی با برگ های ناصاف و ریشۀ متورمی است که ریشه غدّه ای آن مصرف خوراکی دارد. شلغم در اغلب مزارع پرورش داده می شود و از گیاهان زمستانه محسوب می گردد.

خواص مهم شلغم

۱- دارای ویتامین ث، گروه ب، آ و املاح کلسیم، آهن و فسفر است و مقداری زیادی نشاسته دارد به همین خاطر متخصّصان علوم تغذیه معتقدند نباید بیماران قندی آن را مصرف کنند.

۲- طبق تحقیقات جدید دانشمندان غدّه و برگ شلغم از خوراکی های گیاهی بسیار مؤثر در پیشگیری از سرطانهاست.

۳- شلغم آب پز شده سینه را نرم می کند و سرفه را تسکین می دهد.

۴- اگر شلغم پخته را له کنند و روی دندان آبسه کرده قرار دهند باعث باز شدن آبسه می شود.

۵- شلغم ترشح ادرار را زیاد می کند و کمک به خرد شدن سنگ کلیه و مثانه می نماید.

توجه:

شلغم دیر هضم و نفخ آور است. برای کمتر شدن نفخ آن باید با زیره، فلفل یا مواد شیرین مصرف شود. شلغم مانده و پلاسیده بیشتر تولید نفخ می کند.

قارچ خوراکی

قارچها در حقیقت گیاه نیستند و خود گروه جداگانه ای از موجودات زنده را تشکیل می دهند که از جهاتی شبیه گیاهان و از جهاتی شبیه جانوران هستند. امّا از آنجایی که قارچ را معمولاً به عنوان نوعی از سبزیجات مصرف می کنند خواص آن را در این بخش معرفی می کنیم.

خواص مهم قارچ خوراکی

۱- سرشار از پروتئین است و از جایگزین های مناسب گوشت محسوب می شود.

۲- دارای ویتامینهای گوناگونی از قبیل ث، دی، کا و املاحی مانند کلسیم، پتاسیم، فسفر، منیزیوم و مس بوده و به خاطر وفور املاح در آن، فعالیت های مغزی را افزایش می دهد.

۳- به هضم غذا کمک می کند و فعالیت دستگاه هاضمه را تنظیم می نماید.

۴- به عقیده بعضی دانمشندان در قارچ ماده ای وجود دارد که از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کند.

۵- از آنجایی که کلسترول خون را کم می کند و چاق کننده هم نیست برای مبتلایان به بیماری های قلبی و چربی خون بسیار مفید است.

توجه:

۱- موقع پختن قارچ باید دقّت کرد که زیاد چرب تهیه نشود. چون چربی زیاد هضم آن را مشکل می کند.

۲- افراد مبتلا به نقرس (افزایش اسید اوریک بدن) و ورم مفاصل باید از خوردن آن خودداری کنند.

کدو

از سبزیجاتی است که در بسیاری مناطق جهان کشت می شود و انواع بسیار گوناگونی دارد. انواع مهم کدو در ایران عبارت اند از:

الف- کدوی سبز خورشی (مسمایی، خیاری) که میوه های آن وقتی سبز و نارس است در پخت غذاهایی از قبیل خورش، بورانی و کوکو مصرف می شود.

ب- کدو حلوایی: پوست سختی دارد و به خوبی انبار می شود و دارای گوشتی با عطر و طعم ملایم و بافتی نرم است و از آن غذاهای گوناگونی تهیه می شود.

ج- کدو تنبل: میوه هایی بزرگ و گوشت دار به رنگ زرد یا سفید مایل به زرد دارد و درون آن دانه های پهن سفید با مغز سبزرنگی وجود دارد که به عنوان تخمه کدو به مصرف می رسند.

خواص مهم کدو

۱- تخم کدوی تنبل ضد انگل است و برای دفع کرم های روده به کار می رود. بدین ترتیب که مقداری از مغزهای سبز رنگ آن را (۵۰ -۱۰۰ گرم برای بزرگسالان و ۲۵-۵۰ گرم برای اطفال) می کوبند و با عسل یا مربا مخلوط کرده می خورند و پس از چند ساعت از یک مسهل قوی مانند روغن کرچک استفاده می کنند.

۲- تخمه کدو ضد یبوست است و به بهبود کار روده های کمک می کند.

۳- کدوی خیاری سرشار از ویتامینهای ب و ث و حاوی املاح معدنی نظیر کلسیم، فسفر، پتاسیم و آهن است. این کدو به سرعت هضم می شود و از نظر انرژی زایی ضعیف است و به همین جهت غذای مناسبی برای اشخاصی است که قصد کاهش وزن دارند.

۴- طبق تحقیقات علمی دانشمندان انواع کدو دارای خواص پیشگیری کننده از سرطانها هستند.

آیا می دانید که

نام کدو یک بار در قرآن آمده است (صافات ۱۴۵) در این آیه ذکر شده است که خداوند پس از نجات حضرت یونس از شکم ماهی او را به خشکی آورد و بر فراز سرش بوتۀ کدویی رویاند که هم با ربگهای آن بدنش را بپوشاند و هم از میوۀ آن تغذیه کند. در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) نقل کرده اند که شخصی به آن حضرت عرض کرد: آیا شما کدو را دوست دارید؟ حضرت فرمودند: «آری»، آن گیاه برادرم یونس می باشد!».

کلم

از سبزیجات معروف است که مصرف جهانی داشته و انواع مختلفی دارد که از نظر خواص کمابیش با هم مشابهند. انواع معروف آن عبارت اند از:

۱- گل کلم، ۲- کلم برگ، ۳- کلم برگ با برگهای سبز و شل

۴- کلم شلغمی که قیمت قابل استفاده آن ریشۀ متورّم آن است که شبیه شلغم بوده و وقتی پخته شود طعم کلم و شلغم را دارد.

۵-کلم بروکسل (تکمه ای) در این نوع کلم از جوانه های متورّمی که به شکل غدّه های کوچک سبز و سختی در اطراف ساقۀ گیاه تولید می شوند استفاده می شود.

۶- کلم قمری که قسمت پایین ساقه کلم متورم شده و به شکل غده ای سبز از خاک خارج می شود.

خواص مهم کلم

۱- دارای مقدار زیادی ویتامین ث و قدری ویتامینهای آ و ب و املاحی مانند پتاسیم، سدیم، منیزیوم، کلسیم و آهن و فسفر است.

۲- از موّاد بسیار مؤثر در پیشگیری علیه سرطانهاست.

۳- اشتهارآور است و رفع یبوست می کند.

۴- تصفیه کنندۀ خون می باشد.

۵- رشد اطفال را سرعت می بخشد.

۶- اگر برگ کلم را له کرده روی مفاصل رگ به رگ شده یا ورم کرده قرار دهند درد را تسکین می دهد.

توجه

۱- کلم دیر هضم و نفخ آور است، مخصوصاً اگر به طور خام خورده نشود.

۲- برای حفظ مواد غذایی کلم باید آن را مقدار کی جوشانده و آب آن را هم پس از جوشاندن در غذا ریخت.

گوجه فرنگی

از معروف ترین سبزیجات است که در بعضی نقاط جهان از زمانهای بسیار دور کاسته می شده است. امّا سابقه کشت آن در ایران به حدود صدو پنجاه سال قبل می رسد و اکنون در بیشتر مناطق کاشته و مصرف می شود.

خواص مهم گوجه فرنگی

۱- دارای ویتامینهای آ، ث و ب، اسید فولیک و املاحی مانند آهن، فسفر و کلسیم است.

۲- مصرف آن در پیشگیری از ابتلای به بعضی سرطانها مانند سرطان معده و پروستات مؤثر است.

۳- آب گوجه فرنگی تازه در رفع لکّه های پوست مانند کک و مک اثر دارد.

۴- گوجه فرنگی رقیق کننده خون است و کلسترو آن را کاهش می دهد.

۵- به انتقال مواد از روده ها کمک می کند و ضد یبوست است.

توجه:

۱- میوه نارس گوجه فرنگی سمّی است و باید از خوردن آن پرهیز کرد.

۲- بعضی متخصّصین معتقدند کسانی که مبتلا به درد و ورم مفاصل هستند نباید گوجه فرنگی مصرف کنند. در حالی که گروهی دیگر اعتقاد دارند مصرف گوجه فرنگی برای این بیماران ضرری ندارد. در هر صورت بهتر است بیماران مبتلا به ورم و درد مفاصل نظر پزشک معالج خویش را دربارۀ مصرف گوجه فرنگی جویا شوند.

هویج

از مهم ترین سبزیجات ریشه ای است که در اکثر نقاط جهان کاشته و پرورش داده می شود و فرآورده های گوناگنی از آن تهیه می گردد.

خواص مهم هویج

۱- سرشار از انواع ویتامینها از قبیل ث، آ، ای، دی و ب و مواد قندی است و برای رفع کم خونی های ناشی از کمبود ویتامینهای کارایی خوبی دارد و دید چشم را هم بهبود می بخشد.

۲- مقوّی معده و ملیّن است و در سلامت رودۀ بزرگ تأثیر مهمی دارد.

۳- در کاهس سرعت رشد بسیاری از سرطانها مؤثر است.

۴- کلسترول خون را کم می کند.

۵- به خاطر غنی بودن از املاح و ویتامینهای گوناگون مصرف آن به بانوان باردار و مادرانی که به بچّه اخود شیر می دهند توصیه می شود.

۶- مالیدن آب هویج به صورت باعث درخشان شدن پوست و مبارزه با پیدایش چین و چروک آن می شود.

۷- هنگام دندان درآوردن کودکان اگر در یک هویج شسته شده را در اختیار آنان قرار دهند و یا والدین هویج را به آرامی روی لثه کودک ماساژ دهند به بیرون آمدن دندانها و کاهش خارش لثه کمک می کند.

توجه:

۱- اگر هویج به صورت پخته مصرف می شود بهتر است از له شدن و یا خیلی پخته شدن آن خودداری کرد تا از خواص آن بیشتر استفاده شود.

۲- در اثر مصرف زیاد هویج ممکن است تغییر رنگ پوست به ویژه در کف دست و یا به صورت زرد و نارنجی دیده شود که هیچ خطری ندارد و خود به خود برطرف می شود.

غلاّت، حبوبات و مغز دانه های گیاهی

جو

گیاهی است با بلندی ۴۰-۱۰۰ سانتیمتر است که میوه آن خوشه ای بوده و دانه های جو در خوشه ها قرار دارند. جو از غلات بسیار قدمی است و امروزه در مناطق وسیعی از جهان کشت می شود.

خواص مهم جو

۱- دارای فسفر و ویتامینهای ب است و موجب تقویت سلّولها به خصوص سلولهای عصبی می شود.

۲- یکی از مهم ترین خواص آن کاهش کلسترول خون و جلوگیری از انسداد رگهای قلب است.

۳- عوامل ایجاد کنندۀ سرطان را در بستر روده ها سرکوب می کند و در ردیف موادّ ضد سرطان جای دارد.

۴- سبب افزایش ترشح ادرار می شود.

۵- تا حدودی ضد یبوست است.

۶- باعث افزایش شیر مادران می شود.

۷- ترشح صفرا را تسهیل می کند و برای بیماران صفراوی مفید است.

توجه

جوی سفید کرده ای که سبوس آن را گرفته اند و در اغلب فروشگاهها عرضنه می شود دارای اثرات شفابخشی کمتری به ویژه در مورد یبوست است امّا از نظر مبارزه با امراض قلبی مفید می باشد.

* ماء الشعیر چیست؟

نوعی نوشابۀ غیر الکلی مقوبی است که از جوشاندن جوی پوست کنده در آب طی عملیات خاصی و افزودن برخی مواد در کارخانه به دست می آید. ماءالشعیر خون ساز، افزایش دهنده ادرار و سرشار از ویتامین ب است. برای کبد بسیار مفید بوده قند خون را تا حدودی کاهش می دهد و تشنگی را به خوبی فرو می نشاند. دانشمندان ژاپنی اخیراً مقاله ای در زمینۀ اثرات پیشگیری کنندۀ ماءالشعیر از بیماری سرطان منتشر کرده اند.

* مالت چیست؟

مالت به طور اختصاصی به جوانۀ جو گفته می شود ولی از جنبۀ کلّی به جوانۀ غلاّت اعم از جو، گندم یا ذرّت مالت می گویند. طرز تهیه جوانۀ غلاّت بسیار آسان و شبیه به یکدیگر است. برای این منظور دانه ها را به مدت بیست و چهار ساعت در آب نیم گرم قرار می دهند. سپس در ظرفی که زیاد گود نباشد می ریزند و همه روزه آن را مرطوب می کنند. پس از چند روز جوانه ها خارج می شوند که پس از مدّتی می توان آنها را جدا کرده و مصرف نمود. جوانۀ جو دارای خوّاص متعدّدی است. از جمله سرشار از ویتامینهای گروه ب، ث، کا و املاح گوناگون است. به هضم غذا کمک می کند و تا حدودی خاصیت ضد عفونی کنندۀ روده را دارد.

توجه

۱- جوانۀ غلاّت بسیار مقوّی و مغذّی هستند. از این رو نباید آنها را به مقدار زیادی مصرف کرد و خوردن ۲ قاشق غذا خوری در روز برای بزرگسالان کافی است که آن را در سالاد، سوپ و غذاهای مختلف می ریزند.

۲- اشخاصی که دچار ازدیاد فشار خون هستند باید در مصرف جوانه ها احتیاط کنند.

۳- بانوان باردار قبل از مصرف جوانۀ گندم و جو باید با پزشک خود مشورت نمایند.

ذرَّت

وطن اصلی آن مناطق گرمسیری قارّۀ آمریکاست ولی در حال حاضر در اکثر مناطق کاشته می شود. قیمت های مهم ذرّت دانه های بلال و کاکل ذرّت است که خواص آنها مورد بررسی قرار می گیرد.

خواص مهم ذرّت

۱- حاوی نشاسته است و ارزش غذایی زیادی دارد و مقوی و نیروبخش است. بعضی از متخصصین معتقدند که ذرّت کار غدّۀ تیروئید را متعادل می کند.

۲- ذرّت و به ویژه کاکل آن ترشح ادرار را افزایش می دهد. کاکل ذرّت را می توان در مقداری آب جوش دم کرده و مصرف نمود. دم کردۀ کامل ذرّت در درمان سنگ های کلیه و مثانه و ورم مجاری ادراری تأثیر خوبی دارد. با توجه به کاربرد روز افزون سموم شیمیایی در مزارع و احتمال وجود بقایای آنها در کاکل ذرت باید قبل از مصرف آنها را به دقت شسته و مطمئن باشیم که آلوده به سم نیستند.

توجه

طبق نظر بعضی دانشمندان ذرّت در پیشگیری از سرطان مؤثر بوده است. در حالی که گروهی دیگر نظری متناقض دارند و معتقدند روغن ذرّت در بعضی آزمایشات در جانوران ایجاد سرطان نموده است. به همین دلیل کارشناسان معتقدند روغن ذرّت نباید بیش از ده درصد چربی روزانه مورد مصرف را در برگیرد.

آیا می دانید که

ذرّت پس از کشف آمریکا به نقاط دیگر جهان منتقل شد. بطوری که اسپانیایی ها آن را به کشور خود آورده پرورش داده اند و از آنجا به ایتالیا و ترکیه منتقل شد و سپس به بقیه کشورها راه یافت و به همین سبب در فرانسه هنوز هم به ذرّت، گندم ترک می گویند.

سویا

بوته ای است که میوه ای شبیه غلاف لوبیا دارد و در هر غلاف چند دانۀ لوبیایی شکل به رنگهای مختلفی از قبیل سیاه، سفید، زرد و خاکستری دیده می شوند که این دانه ها دارای مقدار زیادی روغن هستند. سویا تقریباً از ۵۰۰۰ سال پیش در چین کاشته می شده است و مصارف متعددی دارد. در چین از دانه های آن در سالادهای غذاهای گوناگون استفاده می کنند. به علاوه در اکثر نقاط از دانه های آن روغن گیاهی مناسبی استخراج می شود. سویای تخمیر شده هم اساس سس های سویا را تشکیل می دهد.

خواص مهم سویا

۱- دارای ویتامینهای گروه ب، دی، ای، کا و کمی ویتامین ث و املاح معدنی گوناگون است. همچنین سرشار از پروتئین است به طوری که «گوشت گیاهی» لقب گرفته است.

۲- در تعادل قند خون نقش مؤثرثی دارد و مصرف آن برای بیماران قندی مناسب است.

۳- مصرف منظم و دراز مدّت فرآورده های سویا به میزان محسوسی کلسترول خون را کاهش می دهد و خطر سکته قلبی را پایین می آورد.

۴- مانند سایر گیاهان خانوادۀ حبوبات برای سلامت روده ها و تنظیم تخلیه و دفع بسیار مفید است.

۵- از تشکیل سنگ صفرا جلوگیری می کند و حتّی ممکن است در حل کردن سنگهای صفرا هم مؤثر باشد.

۶- از خواص دیگر آن توانایی در جلوگیری از ابتلا به سرطان است به طورثی که مرکز ملی سرطان در ژاپن گزارشی در خصوص مصرف کنندگان سوپ میسو (خمیر سویا) ارائه داد که طبق آن این دسته افراد بسیار کمتر از دیگران مبتلا به سرطانهای گوارشی شده بودند.

* سس سویا چیست؟

از فرآورده های بسیار مفید ی است که به صورت مایعی نسبتاً شل و سیاه رنگ و کمی شور مزه است. سس سویا بسیار مقوی و دارای مواد مفید و اشتهاآور است.

* شیر سویا چیست؟

در چند سال اخیر از مخلوط آرد سویا در آب طی فرآیندهایی ماده ای به نام شیر سویا تهیه شده است که از آن ماست و پنیر سویا هم تهیه می شود که تقریباً شبیه شیر، ماست و پنیر معمولی هستند ولی طعمشان تا حدودی شیر و ماست و پنبر معمولی تا حدودی متفاوت است که برای رفع این مسأله از روشهای گوناگونی استفاده شده است.

گندم

از مشهور ترین گیاهان خوراکی است در غالب مناطق معتدل کرۀ زمین می روید و بلندی آن به یک متر می رسد. گندم به «سلطان غلاّت» مشهور است. کشت آن ابتدا در خاورمیانه انجام گرفته و به تدریج در سایر نقاط دنیا متداول شده است. کاربردهای گندم و آرد آن بسیار گوناگون است و جزء مهمّی از تغذیۀ بشر را تشکیل می دهد.

خواص مهم گندم

۱- دانه گندم مقوّی و مغذّی و سرشار از نشاسته و املاح گوناگون است و به خاطر داشتن نشاسته زیاد چاق کننده است.

۲- سبوس گندم شامل لایۀ خارجی دانه است که از مهم ترین مواد طبیعی برای رفع یبوست است. سبوس گندم خطر ابتلا به سرطان روده را به شدت کاهش می دهد و از بروز بیماری های دیگر نظیر آپاندیس واریس، بواسیر و فتق پیشگیری می کند.

۳- جوانه گندم سرشار از ویتامین های ای- گروه ب و آ می باشد و مادّه ای بی نظیر برای حفظ تعادل بدن کودکان، سالمندان و اشخاص بی بنیه است. جوانه گندم در رفع افزایش فعالیت غدد فوق کلیوی و پرکاری تیروئید هم مؤثر است.

توجه

۱- سعی شود سبوس گندم به طور تدریجی به غذای روزانه اضافه شود. زیاده روی در مصرف آن در آغاز موجب اسهال می شود. برای شروع استفاده از این مادّه خوردن سه قاشق سوپ خوری در روز از آن کافی است.

۲- سبوس دیر هضم است و بهتر است افراد مبتلا به زخم معده و ناراحتی های حاد دستگاه گوارش از مصرف آن خودداری کنند.

۳- بهتر است سبوس گندم از مکان های معتبر و بهداشتی تهیه شود. نمونه های نامطلوب سبوس طعم بد و تندی دارند و مصرف آن مفید نبوده ممکن است عوارض نامطلوبی هم ایجاد کند.

لوبیا

یکی از حبوبات پر مصرف در جهان است و انواع گوناگونی دارد که در بعضی بوته ها کوتاه و در بعضی بلند است. لوبیا دارای میوه ای غلافی شکل است که دانه های لوبیا داخل آن قرار دارند. از غلافهای برخی انواع آن زمانی که سبز هستند و دانه هایش سفت نشده اند به عنوان لوبیا سبز استفاده می شود. لوبیا انواع مختلفی دارد که از نظر خواص کمابیش با هم مشابهند.

خواص مهم لوبیا

۱- دارای ویتامین ب «۱» و مواد معدنی مانند فسفر است.

۲- خوردن لوبیا سبز یا جوشاندۀ غلاف دانه های خشک شده باعث پایین آوردن میزان قند ادرار می شود.

۳- کلسترول و فشار خون را کم می کند و به همین دلیل مصرف آن برای قلب مفید است.

۴- لوبیای قرمز، مقوّی، چاق کننده و شیر افزا می باشد.

۵- در برخی مناطق از جمله کشور چین لوبیای چشم بلبلی برای معالجه اسهال تجویز می شود.

۶- مانع فعالیت ترکیبات سرطان زا در روده می شود.

۷- ادرار آور و برای دفع رسوبات ادراری مفید است.

توجه:

۱- لوبیا نفخ آور است و بعضی انواع آن مثل لوبیای سفید بیشتر تولید نفخ می کنند و لوبیا چشم بلبلی نفخ کمتری را به وجود می آورد. اگر قبل از پختن چند ساعتی در آب خیسانده شوند و سپس آب آن دور ریخته شود و لوبیاها در آب به همراه مقداری زیره یا مرزه پخته شوند نفخ زایی آن به شدت کاهش می یابد.

۲- افرادی که دارای اسید اوریک بالا هستند باید در مورد مصرف لوبیا با پزشک خود مشورت کنند.

نخود فرنگی

از گیاهان قدیمی است که رومیان، یونانیان و مصری های آن از زمانهای دور می کاشتند و به تدریج کشت آن در تمام دنیا گسترش یافت. بوتۀ نخود فرنگی ساقه بالا رونده ای دارد که خود را به شاخه ها و بوته ها می پیچاند. میوۀ آن به صورت غلافی است که در هر غلاف چندین نخود فرنگی وجود دارد. نخودفرنگی وقتی سبز و نارس است به عنوان نخود سبز مصرف می شودو

خواص مهم نخود فرنگی

۱- دارای ویتامینهای گروه ب، به ویژه ویتامین ب «۱» و املاح گوناگون است.

۲-کلسترول خون را کم می کند. در کنترل قند خون مؤثر و غذای مناسبی برای مبتلایان به بیماری قند است. به عقیدۀ برخی متخصصان فشار خون را هم کاهش می دهد.

۳- دارای ترکیبات ضد سرطان است و با مواد سرطان زا در درون روده به خوبی مبارزه می کند.

۴- طبق نظرات جدید علمی نخود سبز دارای مقدار عامل ضد باروری است. بنابراین گرچه تأثیر ضد باروری آن به طور کامل و صددرصد نیست ولی بهتر است اشخاصی که خواستار فرزند هستند. از خوردن آن بپرهیزند.

ادویه ها، چاشنی ها و نوشیدنی ها

چای

درختچه ای است که ارقام وحشی آن بلند و انواع اهلی و پرورشی بسیار کوتاه هستند. از برگهای سبز چای در کارخانه های چای سازی پس از طی مراحل چای سیاه رنگ را تهیه می کنند که از نوشیدنی هایی معروف جهانی است. سابقۀ استفاده چای در بین مردم چین به چند هزار سال قبل می رسد ولی کشورهای اروپایی از حدود پانصد سال قبل شروع به کشت چای کرده اند و کشت آن در ایران نخستین بار حدود صد سال پیش صورت گرفت و امروزه در مناطق شمالی کشور کاشته می شود. در بین مردم کشورهای اروپایی انگلیسی ها بیشتر از همه چای مصرف می کنند. در بسیاری از رستورانهای آمریکا چای همراه یخ (ice-tea) عرضه می شود و طرفداران زیادی دارد.

خواص مهم چای

۱- کمک به هضم غذا می کند و ضدّ نفخ است ولی خوردن آن با معدۀ خالی مضّر استو

۲- تشنگی فراوان را رفع می کند و افزایش دهندۀ ادرار است.

۳- تقویت کنندۀ اعصاب است و بسیاری از سردردها را تسکین می دهد. قوای فکری را تقویت می کند و باعث تمرکز حواس بیشتر می شود.

۴- متحرّک قلب است و تا حدّی کلسترول خون را کاهش می دهد.

۵- به عقیده بعضی دانشمندان چای از پوسیدگی دندانها جلوگیری می کند.

توجه

۱- نوشیدن چای بسیار داغ (مثل هر نوشابۀ داغ دیگر) بسیار مضّر بوده و ممکن است به گلو آسیب رسانده و حتّی موجبات ابتلا به سرطان را فراهم کند.

۲- چون مصرف چای ترشح اسید معده را تحریک می کند اشخاص مبتلا به زخم معده بهتر است در مصرف آن احتیاط نمایند و آن را با اندکی شیر و شکر مخلوط کنند.

۳- افرادی که مبتلا به کم خونی هستند و کودکام نباید در نوشیدن چای زیاده روی کنند.

۴- زیاده روی در مصرف آن ممکن است ایجاد عوارضی مثل کم خوابی و یبوست کند.

* تئسیم چیست؟

زیاده روی در نوشیدن چای به مدت طولانی موجب بروز بیماری تئیسم می شود که موجب عوارضی از قبیل سردرد، اضطراب، کم اشتهایی، لاغری و تندی حرکات تنفّسی و گردش خون می شود. در اکثر موارد با ترک مصرف آن این عوارض هم به تدریج برطرف می شوند.

آیا می دانید که:

در کتابهای تاریخی قدیم ایران آمده است که قبل از کباب کردن گوشت مقداری چای خشک روی آن ریخته و مدتی صبر می کردند تا گوشت نرم و آمادۀ طبخ شود. امروزه نیز در بعضی شهرها از قبیل مردودشت هنوز از این روش استفاده می شود.

زنجبیل

گیاهی دارای ساقه هوایی و زیر زمینی است. ادویه زنجبیل غدّه های زیرزمینی تمیز و کوبیده شده است. زنجبیل در ایران نمی روید و از کشورهایی مانند هندوستان و مالزی خریداری می شود.

خواص مهم زنجبیل

۱- تقویت کنندۀ معده و کبد، ضد نفخ و اسهال و پیچش شکن است و به خوبی می تواند حال تهوّع ناشی از حرکت کششی و خودروها را برطرف کند. برای این منظور باید نیم ساعت قبل از حرکت مقدار کمی زنجبیل (حدود قاشق چایخوری)را در چای یا آب جوش ریخته نوشید. باید یادآور شد که خوردن زنجبیل به طور خام و بدون نوشیدنی ممکن است گلو را بسوزاند و صحیح نیست.

۲- ضد انعقاد خون است و از سکته ها جلوگیری می کند.

۳- تا حدود زیادی می توان جلوی رشد غده های سرطانی را بگیرد.

توجه

۱- زنان باردار و کسانی که بچه شیر می دهند باید آن را خیلی کم مصرف کنند.

۲- در مواردی که کبد ضعیف است باید زنجبیل با احتیاط مصرف شود.

 

آیا می دانید که:

نام زنجبیل یک بار در قرآن کریم آمده است (انسان/ ۱۷) در این آیه خداوند به اهل بهشت وعده فرموده که به پاداش کارهای نیکویشان به آنان شرابی با طعم زنجبیل می نوشاند.

فلفل سیاه و سفید

فلفل سیاه میوه خشک شده درختچه ای است که در مناطق مختلف بعضی کشورها از قبیل هندوستان می روید. میوه این درختچه از نخود کوچکتر و به صورت خوشه ای است که هر خوشه از تعداد فلفل تشکیل شده است اگر میوه ها وقتی هنوز سبز و نارس هستند چیده شده و پس از خشک کردن آسیاب شوند فلفل سیاه به دست می آید. امّا اگر میوه را وقتی بچینند که کاملاً رسیده و مایل به قرمز است و آنها را مدتی خیس کرده سپس گوشت میوه را جدا کنند و چند روز در آفتاب پهن کنند فلفل سفید به دست می آید که عصر آن کمتر از فلفل سیاه است.

خواص مهم فلفل

۱- مقوی معده، ضد نفخ، اشتهاآور و بادشکن است.

۲- عطسه آور و تحریک کننده قوی دستگاه تنفس است.

۳- از مواد پیشگیری کننده از سرطان به شمار می رود.

۴- تشرح ادرار را افزایش می دهد.

۵- باعث افزایش جریان خون می شود و گرم کننده است.

۶- ضد سم است و برای رفع برخی مسمومیت های غذایی به کار می رود.

 

توجه

۱- زیاده روی در مصرف آن باعث افزایش ترشحات معده می شود. به این علت مبتلایات به بیماری های معده باید آن را بسیار کم مصرف کنند.

۲- به عقیدۀ بعضی پزشکان زیاده روی در مصرف آن تا حدی در بروز سنگ کلیه مؤثر است.

۳- مصرف آن برای مبتلایان به بیماری های سل، بواسیر، مجاری ادرار و کم خونی مضّر است.

۴- بانوان حامله باید آن را به مقدار کم مصرف کنند.



موضوعات :
ترجمه

درباره نویسنده

admin 162 نوشته در رهاپروژه دارد . مشاهده تمام نوشته های

دیدگاه ها


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *